Ik organisatorisch



Taken
In mijn klas heb ik de taken verdeeld. Dit om verantwoordelijkheid bij de kinderen te stimuleren en om zelf ook minder te hoeven doen. Ik merkte aan het begin van mijn lio-periode, dat de kinderen dit helemaal niet gewend waren. Wanneer ik vroeg of iemand iets voor mij wilde uitdelen, kwam er geen reactie. Als ik dan een 'slachtoffer' koos, kwam er veel geklaag. Dit moest anders! In het vervolg gaf ik de kinderen een taak, waar niet over gediscussieerd moest worden. De kinderen accepteerden dit verassend snel. Ze zagen dat iedereen een verantwoordelijkheid had en deden wat van hen gevraagd werd.
Rust in de klas
Ik vind het belangrijk om rust te hebben in de klas. Dan bedoel ik niet dat ik voor de klas sta en de hele tijd te lopen hameren dat het stil moet zijn, maar dat de kinderen d.m.v. mijn instructie of opdracht betrokken aan de slag kunnen. In het filmpje in de link hieronder is de rust in mijn klas duidelijk te zien. Het is niet de beste of leukste les, maar de rust tijdens het werken en de betrokkenheid van de meeste kinderen is goed terug te zien.

Voorbereiden op online les
Online les of niet? Dat was de vraag voor na de kerstvakantie. We besloten het zekere voor het onzekere te nemen en zette voor de vakantie, samen met mijn duo collega, alles klaar voor als we na de vakantie online zouden moeten. Ik heb gemerkt dat ik veel baat heb bij een goede voorbereiding. Het geeft me een stuk rust en duidelijkheid voor mijzelf. Wanneer ik het duidelijk heb voor mijzelf, kan ik ook duidelijker naar de kinderen toe zijn, wat rust geeft in de klas. Natuurlijk kan je niet altijd overal op voorbereid zijn, maar ik denk dat ik goed heb geleerd om daar dan in flexibel te zijn. Dit was bijvoorbeeld het geval op het moment dat de scholen dicht gingen. Ik had nog een paar dagen in de klas en besloot op het programma halsoverkop om te gooien, zodat ik mijn opdrachten die ik voor mijn startbekwaamplannen had gepland, nog kon uitvoeren. Dit ging mij ook prima af, ook al was de voorbereiding minder dan ik had gehoopt.
De Roos van Leary
Ik had mij voorgenomen om bewuster bezig te zijn met mijn leiderschap in de klas. Hierbij heb ik gekeken naar de Roos van Leary. Leary gaat er van uit dat gedrag voorkomt uit gedrag van een ander. Dit vond ik een interessante theorie, want dat zou betekenen dat mij gedrag als leerkracht voor de groep zeer bepalend is voor de klas. Hiernaast zie je de roos opgedeeld in 8 communicatiestijlen. Het 'boven- gedrag' betekent dat het gedrag veel invloed heeft, 'onder-gedrag' juist andersom. Het 'tegen en samen' gedrag geeft aan in hoeverre het gedrag gericht is op acceptatie. Wanneer ik in mijn klas heel concurrerend en dominant naar de kinderen zou zijn, zouden veel kinderen teruggetrokken reageren. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor mij maar ook tussen de kinderen onderling. Daarom heb ik bij een aantal kinderen af en toe naar de roos gekeken en nagedacht over hoe ik bepaald gedrag kon aanpakken en het juiste leiderschap zou kunnen tonen. De rode pijltjes geven het gedrag aan wat je intuïtief zou reageren en de zwarte pijltjes geven aan wat een juiste en goed werkende interactie zou zijn. Ik had bijvoorbeeld een aantal kinderen in mijn groep die best wel opstandig konden zijn in de les. Je eerste reactie zou agressief of corrigerend kunnen zijn. ´Hou je mond, waarom doe je dat?´. Die corrigerende reactie roept volgens de roos dan alleen nog maar meer opstand op. Veel beter kan je een meewerkende en begrijpende houding tonen. Daarbij ben je bereid om dingen (opnieuw) uit te leggen en de ander te begrijpen. Door deze interactie zijn kinderen dan sneller geneigd om helpend te reageren.
Ik vind de roos nog best ingewikkeld, maar geeft me ook inzichten en hou vast. Als een kind op een bepaalde manier reageert, kan ik het op een speciale manier aanpakken. Dit is denk ik belangrijk voor mijn leiderschap. In mijn leiderschap probeer ik vooral in de rechterkant te zitten. Dit gaat denk ik best goed, want ik merk dat hoe langer ik in de klas zit, hoe beter ik weet hoe ik de kinderen kan sturen. Ik kreeg steeds minder vaak 'gedoe' of weerstand.
Ik ben mij er wel van bewust dat dit een theoretisch model is, en het in de praktijk natuurlijk altijd net wat anders kan lopen, maar ik vind het een mooie richtlijn.

