Zelfontwikkeling


Reflectie op situatie m.b.t. begeleiding
Gelijk na de
zomervakantie ben ik gestart met mijn eindstage in groep 7b. Omdat mijn
vorige stages erg goed gingen, was ik met veel zelfvertrouwen begonnen. Mijn
mentor vertelde dat hij veel goede dingen over mij had gehoord. We hadden
voor de start één dag op school afgesproken om voor te bereiden. Hier had ik
naar gevraagd. Ik had op deze dag aangegeven dat ik graag rustig wilde
beginnen. De eerste schooldag keek ik mee, maar de tweede schooldag stond ik
gelijk alleen voor de groep. Dit vond ik gelijk best heftig, alleen had ik
dat nog niet zo snel door. Op woensdagmiddag knapte ik, omdat ik een gevoel
had dat iets mij in de weg zat. Ik vond het moeilijk om te plaatsen wat dat
was. Ik schoof het maar op mijn faalangst. Vervolgens ging dit door en gaf ik
aan dat ik liever nog 2 week in de groep wilde kijken. In deze twee week zag
ik dat mijn mentor en ik ontzettend van elkaar bleken te verschillen. Hij
maakte bijvoorbeeld pedagogische keuzes die ik niet zou maken. Ook viel mij
de negatieve sfeer in de groep op. Ik had hier vragen over, maar merkte dat
ik bij hem geen luisterend oor kon vinden omdat we heel erg verschilden in
visies. Hierdoor werd ik erg onzeker. Naast de minimale begeleiding brak dit
verschil tussen mijn mentor en ik mij op. Hier kwam ik pas achter na een
gesprek met mijn mentor van vorig jaar.
Het was voor mij belangrijk om als eerste boven water te krijgen wat mij nou eigenlijk echt dwars zat en daar vervolgens naar te handelen. Ik wilde graag op een professionele manier duidelijk maken wat ik nodig heb. Ik heb recht op goede begeleiding in mijn lio en dat heb ik ook nodig, dus het was voor mij belangrijk dat ik een goede begeleider krijg waarmee ik open over mijn issues kan sparren.
Omdat de begeleiding mij dus hoog zat, concludeerde ik samen met mijn mentor van vorig jaar dat dat gewoon anders moest.
Mijn mentor vroeg of de directeur er bij mocht worden gehaald, omdat zij samen al aan mij hadden gemerkt dat het niet lekker liep. Dit vond ik goed, dan wist hij er ook van. Ik vertelde ook aan hem het hele verhaal. De directeur vond het goed dat ik dit aangaf en wilde dit in een gesprek met hem aankaarten. Hij zou dit de maandagochtend doen en dan zouden we op maandagmiddag samen met elkaar om tafel. Ik kon dan zeggen wat mij dwars zat.
Het effect van mij actie was naar mijn idee heeeel erg groot. De directeur had al een gesprek 's ochtends met mijn mentor, waarbij hij met hem had gepraat over mijn stage, maar ook over dingen die tussen hen al speelden. Ik geloof dat dit toen niet heel tactisch is gegaan. Het gevolg was dat mijn mentor boos naar huis is gegaan en de rest van de week ziek is geweest. Natuurlijk is dit niet mijn probleem, omdat dit ook ging over andere dingen die al speelden, maar het voelde toch alsof het heel veel met mij te maken had. Uiteindelijk heb ik aangegeven dat ik het nog graag wilde uitpraten met mijn begeleider. Dit heb ik gedaan. Ik heb verteld waarom ik het anders wilde en aangegeven dat ik absoluut geen onenigheid wil. Vanuit zijn kant kreeg ik eigenlijk totaal geen begrip en absoluut geen excuses. Toen realiseerde ik me pas echt dat ik de goede keuze had gemaakt.
Voor mij zelf heb ik wel het gewenste effect gekregen. Ik heb nieuwe begeleiding gekregen, waarbij ik veel meer rust heb. Met haar lig ik zo goed als helemaal op een lijn en zij kan mij concreet helpen met bepaalde vraagstukken die ik heb. Ik voel mij beter begrepen in mijn pedagogische visie. Ook voelt de school zich heel verantwoordelijk voor mij en krijg ik veel hulp aan geboden.
Ik ben erg blij dat ik heb aangegeven dat het voor mij anders moest. Ik vond het heel erg moeilijk om te doen, maar heb er wel veel van geleerd. In het vervolg wil ik eerder op de persoon in kwestie afstappen, maar in dit geval was dat echt lastig.
Ik heb gemerkt dat het me echt heeft geholpen dat ik nu een andere mentor heb. Ik voel me meer begeleid vanuit school. Ook heb ik geleerd om meer concreet aan te geven wat ik nodig heb. Wanneer ik dit niet doe, kan iemand anders natuurlijk nooit weten wat je nodig hebt.
Oktober 2021

Metafoor
In mijn lio voelde ik me een vaas. Eerst voelde ik me heel breekbaar, doordat ik geen fijne start had. Hierdoor zat ik niet lekker in mijn vel en had ik soms t gevoel dat ik bij iedere onverwachtse beweging uit elkaar zou vallen.
In de loop van mij lio merkte ik dat ik steeds stabieler ging staan en meer de kinderen kon 'voeden' om ze te laten groeien. Ik hoop in de toekomst een goede basis voor de kinderen te zijn waarin ze tot bloei mogen komen op hun eigen manier.

Ik als hoog sensitieve leerkracht
Een groot punt waar ik in mijn lio tegen aan ben gelopen is mijn hoog sensitiviteit. In dit filmpje wordt duidelijk uitgelegd wat dit is, mocht het onbekend zijn. Mijn klas was pedagogisch gezien best een uitdaging. Het gedrag van de kinderen kwam bij mij hard binnen en kon me stevig van slag maken. Wanneer twee kinderen bijvoorbeeld ruzie hadden, liep ik volledig vast. In eerste instantie dacht ik dat ik weer last had van mijn faalangst. Maar na wat gesprekken met mijn mentor en studie begeleider, kwam ik tot de conclusie dat dit een gevolg was van mijn hoog sensitiviteit. Ik betrok veel van de ruzies in de klas op mijzelf en ook de sfeer van de klas nam ik over in mijn eigen gevoel. Samen met Wies had ik een plan hier een plan op geschreven. Elke keer wanneer er een situatie zich voordeed waarbij ik de emoties al voelde opborrelen, moest ik een actie uitvoeren voordat ik mijn reactie gaf. Dit moest een symbolische reactie zijn waarbij ik iets af me afzette. Dit kon bijvoorbeeld het open zetten van een raam zijn of het leeggooien van een kopje. Ook sprak ik minder vanuit mezelf. Waar ik eerst zei: 'Ik vind het niet oke dat je schreeuwt.' zei, boog ik het om naar 'Zo praten wij niet in de klas.'. Op deze manier betrek ik de mededeling minder op mezelf en zet ik hem verder van mij af. Zo kon ik praktischer oefenen met andermans problemen, niet mijn probleem maken. Dit hielp mij goed. Tegenwoordig zet ik vaak een raam open bij een vervelende situatie. Dit geeft me ruimte en tijd om het van mij af te zetten. Ook het communiceren op deze manier heeft voor mij heel erg geholpen. Ik besef zo beter dat het niet mijn probleem is, maar iets in het belang voor de klas. Zo betrek ik het minder op mijzelf en dit geeft mij rust.
In mijn 'zoektocht' naar mijn hoog sensitiviteit heb ik ook het boek gelezen wat hier naast stond. Het boek gaat uit van de kracht van een hsp'er, in plaats van de beperking. Ook ga ik hier nog een webinar over volgen. Want eigenlijk is het als leerkracht heel mooi om hoog sensitief te zijn, omdat je de kinderen vaak heel goed kan aan voelen. Je begrijpt ze sneller en je bent alert in de klas, omdat je alles heel goed ziet en hoort.
November 2021

Workshops vanuit de vereniging
Vanuit de vereniging heb ik twee workshops gehad, waarbij we keken naar onszelf als leerkracht en naar werkvormen. Helaas kwam toen een lockdown, maar het komende half jaar staan er nog een aantal op de planning. Ik blijf het belangrijk (en leuk vinden) om mij zelf te ontwikkelen. Na de pabo zou ik graag nog verder studeren, maar voor nu is het beter om mij eerst te focussen op de studie afronden.
Deze foto hiernaast heb ik hier neer gezet omdat ik hem eigenlijk best als een soort compliment zie. Tijdens de eerste workshop kregen we de opdracht om de eerste indruk van elkaar op te schrijven. Je moet per persoon één post-it bij ieder ander persoon. Wat ik belangrijk vind, is dat ik mijzelf ben. In de klas maar ook over het algemeen. De dingen die bij mij waren op geschreven paste eigenlijk super goed bij mij. Dit vond ik leuk om te zien, omdat ik dus blijkbaar goed mezelf kan zijn ook in nieuwe situaties.
Oktober 2021
Persoonlijke ontwikkelpunten
In periode 1 had ik de volgende ontwikkelpunten:
- Ik wil meer vanuit mijn visie gaan werken. Hierbij leer ik de kinderen dus echt kennen en kan ik van ieder kind vertellen hoe ik ze het beste kan coachen.
- Ik wil zorgen voor een goede sfeer in de klas. --> Gouden weken.
- Taken verdelen in de
klas, iedereen is verantwoordelijk.
- Meedraaien als volwaardig teamlid en intervisie met andere leerkracht.
- Betekenisvol onderwijs
In periode 2 waren het de volgende punten: .
- Conflicten in de groep.
- Omgaan met hoog sensitiviteit.
Omdat de hoog sensitiviteit een groot ding was in mijn tweede periode, heb ik mij hier vooral op gefocust.